Αυτοδιοίκηση

Αυτοδιοίκηση

Ο ισχύων κανονισμός λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς καταρτίστηκε το 1997 επί Δημαρχίας Αν. Αμανατίδη και προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου Ι. Τσογγίδη. Ωστόσο, μετά από έντεκα χρόνια εφαρμογής του είναι ασύμβατος με τον Νέο Κώδικα περί Δήμων και Κοινοτήτων, που ισχύει από 1/1/2007, και τις εξελίξεις στο κοινωνικο-οικονομικό γίγνεσθαι. Εκ των πραγμάτων λοιπόν χρειάζεται συμπλήρωση και εναρμόνιση με το νέο θεσμικό πλαίσιο. Με την πρωτοβουλία μας αυτή, θεωρούμε ότι το κυρίαρχο πολιτικό όργανο του Δήμου θα πρέπει να είναι το Δημοτικό Συμβούλιο, γεγονός που κατά τη γνώμη μας δεν ισχύει στο Δήμο Κιλκίς.

Ο λόφος Κιλκίς αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη του Κιλκίς από τις παλαιότερες εποχές. Στον χώρο του, βρίσκεται η Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, το σπήλαιο του Κιλκίς καθώς και μια σειρά από άλλες υποδομές όπως το θέατρο, το λαογραφικό μουσείο, γήπεδα τένις κτλ.
Παρόλο που ο λόφος έχει μια ξεχωριστή θέση πάνω από την πόλη του Κιλκίς προσφέροντας μοναδική πανοραμική θέα και έχουν αναπτυχθεί σημαντικές υποδομές, ωστόσο οι υποδομές δεν είναι σε αντιστοιχία με τον φυσικό περιβάλλον. Η κατάσταση του περιβάλλοντα χώρου είναι τραγική και αποκλείει αυτήν την στιγμή την ανάπτυξη φυσιολατρικών δραστηριοτήτων.

Παρ' όλες τις αλλαγές που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια, ο δήμος Κιλκίς παραμένει αγροτικός. Τόσο στη γεωργία όσο και στη κτηνοτροφία τα ποσοστά παραγωγής παραμένουν υψηλά σε επίπεδο χώρας. Το 68% των κατοίκων του δήμου διαμένει στην ύπαιθρο.
Η προβλεπόμενη εξάλλου δραματική μείωση των επιδοτήσεων από το 2013 θα αποκαλύψει τις συνέπειες της πλήρους ακινησίας στον αγροτικό τομέα τα τελευταία 20 χρόνια, όπου το μοναδικό μέλημα ήταν η εξασφάλιση των επιδοτήσεων και μόνο. Θα υπάρξει έντονο πρόβλημα ανεργίας. Μοιραία τμήμα του πληθυσμού θα εξέλθει της αγροτικής οικονομίας και προφανώς θα ζητήσει διέξοδο στο δευτερογενή και τριτογενή τομέα. Θα διαταραχθεί έτσι ο κοινωνικός και οικονομικός ιστός της τοπικής μας κοινωνίας η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα η πραγματικότητα.

Την ικανοποίηση της εξέφρασε για μια ακόμη φορά η δημοτική αρχή Κιλκίς για τα αποτελέσματα της πρόσφατης εμποροπανήγυρης.
Θεωρεί επιτυχία τη συμμετοχή 210 εκθετών, χαρακτηρίζοντας έτσι τους 201 πωλητές ειδών ένδυσης, υπόδησης, ψητών, γλυκών και άλλων συναφών. Ουσιαστικά δηλαδή ήταν μια λαϊκή αγορά μεγαλύτερη από την εβδομαδιαία και απέφερε περισσότερα έσοδα για το δήμο.
Κατά πάγια τακτική η δημοτική αρχή ενδιαφέρεται για τα έσοδα που έχει η ίδια, αυτό θεωρεί ωφέλεια του Δήμου και όχι τα συμφέροντα του συνόλου των πολιτών. Οφείλει εξάλλου ο Δήμαρχος να προβάλλει τα επιτεύγματα και την πρόοδο του Δήμου και της περιοχής κατά τα εγκαίνια της εμποροπανήγυρης αντί να κάνει τις αντιπολιτευτικές κορώνες προς την κυβέρνηση.

Κατατέθηκε στη βουλή, το Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού της Ελλάδας. Αποτελεί   μια   μεγάλη   μεταρρύθμιση   που   θα   συμβάλλει   καθοριστικά   στην ολοκληρωμένη και αειφόρο ανάπτυξη της χώρας, αφού προσδιορίζει τις σχετικές
στρατηγικές και τις κατευθύνσεις για τα επόμενα 15 χρόνια.
Περιλαμβάνει και ένα αριθμό ειδικών χωροταξικών σχεδίων, όπως σχετικά με τον τουρισμό, τη βιομηχανία, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Μένουμε ιδιαίτερα στο τμήμα του σχεδίου που αφορά την αξιολόγηση και το ρόλο των πόλεων της Ελλάδας για την νέα οργάνωση του εθνικού μας χώρου.

Σελίδα 2 από 2

 gnorimia-me-kilkis  kilkis2013