Ο ρόλος και η ευθύνη της Αυτοδιοίκησης σε συνθήκες κρίσης

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)

Σε διεθνές επίπεδο οι πολίτες απέναντι στα προβλήματα της παγκοσμιοποίησης αναζητούν απαντήσεις σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, για τα ζητήματα της απασχόλησης της κοινωνικής φροντίδας και της πολιτιστικής ταυτότητας.

Για τους λόγους αυτούς η Ελληνική Αυτοδιοίκηση οφείλει να συμβάλλει με υπευθυνότητα και διοικητική ικανότητα στην προώθηση  της ανάπτυξης. Το θεσμικό πλαίσιο για την αυτοδιοίκηση οριοθετεί την εμπλοκή της στην τοπική ανάπτυξη με τους Ν. 3463/2006 τον Κώδικα περί Δήμων και κοινοτήτων και ο Ν. 3852/2010, τον Καλλικράτη για την αυτοδιοίκηση και την αποκεντρωμένη διοίκηση.

 

Η απόδοση όμως θα είναι εξίσου χαμηλή και από την προηγούμενη «Καποδιστριακή» διάρθρωση αν εξακολουθούν να κυριαρχούν οι κατεστημένες ιδέες με τη σκέψη να αρνείται και να μην είναι σε θέσει να προσαρμοστεί.

Η Αυτοδιοίκηση δεν υπάρχει για να υπάρχει. Δηλαδή για το συμφέρον των αιρετών και το προσωπικό της αλλά για να μεταβάλλουν πλευρές της τοπικής κοινωνίας που χαρακτηρίζονται μη ικανοποιητικές ή να προστατεύουν και να διατηρούν εκείνες τις πλευρές που θεωρούνται θετικές.

Η Αυτοδιοίκηση οφείλει να παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις στο ευρύτερο εξωτερικό περιβάλλον, να προσαρμόζεται έγκαιρα στις αλλαγές και να προσπαθεί να αλλάζει όσο και ότι είναι δυνατόν.

Σημαίνει συνεχή πληροφόρηση για νέες γνώσεις και νέες τεχνολογίες, τη διαρκή αναζήτηση ευκαιριών για αξιοποίηση και όχι την αδράνεια πολιτικών που δεν ανταποκρίνονται πια στις νέες συνθήκες.

Ακόμη το συντονισμό με άλλους φορείς για την επίτευξη τοπικών – περιφερειακών και εθνικών στόχων.

Πρώτα βήματα για την αντιμετώπιση της κρίσης:

 

Α) Άμεσα

 

1) Σύγκρουση με πελατειακές σχέσεις και τον κομματισμό που δίνουν έμφαση στο επιμέρους συμφέρον και όχι το συνολικό.

2) Σύγκρουση της πολιτικής «βιτρίνας» που δίνουν  έμφαση στα άμεσα βραχυπρόθεσμα οφέλη παρά τα μακροπρόθεσμα.

3) Διεπιστημονικότητα στην αντιμετώπιση των σύνθετων τοπικών προβλημάτων.

4) Συνεργασία και συντονισμός με άλλους φορείς που με τις παρεμβάσεις τους καθορίζουν την ανάπτυξη της περιοχής.

5) Τη λήψη μέτρων οικονομικής φύσης για την ελάφρυνση ασθενέστερων τάξεων και των επιχειρήσεων.

 

Β) Μακροπρόθεσμα

 

1)                Τη διευκόλυνση της καινοτομίας και την προώθηση της επιχειρηματικότητας σε τοπικό επίπεδο.

2)                Την προσέλκυση επενδύσεων και στήριξή τους.

3)                Τη δημιουργία αναγκαίων τεχνικών υποδομών.

4)                Την έκδοση κανονιστικών αποφάσεων με τη λήψη διοικητικών μέτρων για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων.

5)                Την ανάδειξη της κοινωνικής αξίας των επιχειρήσεων.

 

Πάνω από όλα αποτελεί πλέον αδήριτη ανάγκη η αναδιάρθρωση σκέψη και ο προσανατολισμός σε εναλλακτικές συμπεριφορές.

Χρειάζεται όσο ποτέ να βγει στο προσκήνιο με ότι μέσο διαθέτει ο συνειδητοποιημένος και σκεπτόμενος πολίτης που αυτή την εποχή καλείται να κινητοποιηθεί προς ποικίλες κατευθύνσεις.

Η υπέρβαση ξεκινάει από τη σκέψη, για να φθάσει τελικά ο νους μας μέχρι εκείνο το σημείο που θεωρούσαμε αδύνατο και α το υπερπηδήσει τόσο για τον πολίτη όσο και την πολιτική. Τουλάχιστον όσοι έχουν τη δυνατότητα να το επιχειρήσουν!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Γαστρονομία στο Ν. Κιλκίς

Τουρισμός – πολιτισμός

 

Στο Ν. Κιλκίς κατοικούν σε μεγάλη πλειοψηφία Πόντιοι, Θρακιώτες, Μικρασιάτες , Στενημαχιώτες, εντόπιοι, Σαρακατσάνοι, Βλάχοι κ.α.

Ομάδες επισκεπτών για γαστρονομικό τουρισμό περιλαμβάνει την περιήγηση σε υποδομές με παραδοσιακά προϊόντα και γεύσεις οίνου και τοπικών εδεσμάτων.

Στα πλαίσια του αγροτουρισμού, δηλαδή τουρισμού αναπτύσσεται στον αγροτικό χώρο, ήπιων μορφών που αποτελούν εναλλακτικές λύσεις έναντι του μαζικού είναι.

Ιαματικός τουρισμός:

Πηλοθεραπευτήριο – υδροθεραπευτήριο στη  Πικρολίμνη.

Σπηλαιοθεραπεία στο Κιλκίς.

Υπαίθρια πηλοθεραπεία στο Μικρόκαμπο.

Πολιτιστικός τουρισμός:

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στην Αξιούπολη

Μουσείο λίμνης Δοϊράνης

Μουσείο αντιγράφων Βυζαντινών εικόνων στο Δροσάτο

Λαογραφικό Μουσείο Κιλκίς

Πολεμικό Μουσείο Κιλκίς

Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς

Μοναστήρι Αγ. Γεωργίου Κιλκίς

Μοναστήρι Παναγιάς Γουμένισσα

Αρχαιολογικός χώρος Ευρωπού

Αρχαιολογικός χώρος Παλατιανού

Ιππικός τουρισμός Κιλκίς

Κολυμβητήριο Ευρωπού

Επισκέψιμο αγρόκτημα στην Πηγή Αξιούπολης

Τα βασικά παραδοσιακά προϊόντα του Ν. Κιλκίς

·       Κρασιά: Γουμένισσα (Ο.Π.Α.Π.) Τάτσης Στέργιος, Χατζηβορίδης Ευάγγελος, Ι. Μπουτάρης, Τίτος Ευτυχίδης, Αϊδαρίνής Χρήστος.

Αξιούπολη: Ιωσήφ Αρχοντάκης, Νικόλαος Πετείνης

·       Τυριά: Ραγιάν Α.Ε. στη Βάθη, Δοϊράνη Α.Ε. στη ΒΙΠΕ Σταυροχωρίου, Φάρμα Κουκάκη Κάτω Απόστολοι, Κολιός Α.Ε.

·       Οικολογικά Δημητριακά και ζυμάρια: Κων/νος Τσακιρίδης Φανός, Υιοί Κ. Πιστοφίδη Ο.Ε. Κιλκίς

·       Παραδοσιακά γλυκίσματα: Α. Κέζου – Δ. Λάτση Ο.Ε., Γρίβα Δημουλά Μαριγών Επτάλοφος, Κίνηση Γυναικών Παντελεήμονα.

·       Καρπούζια Αγιονερίου

·       Πατάτα Λιβαδίων

·       Γριβάδι Δοϊράνης

·       Κάστανο, Καστανερή

·       Κεράσι, Φιλυριά

Ναυταθλήματα στον Αξιό, αεραθλήματα στη Ν. Καβάλα, ορειβασία στο Πάϊκο.

Αθλητικές ομάδες για προετοιμασία στη Γουμένισσα, στον Άγιο Παντελεήμονα, όπου υπάρχουν οι αναγκαίες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις αναγκαία εξοπλισμένες.

Σπουδαίες μονάδες

·       Πηλοθεραπευτήριο – Υδροθεραπευτήριο Πικρολίμνης

·       Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, Αξιούπολης

·       Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος

·       Κολυμβητήριο Ευρωπού

Στην ύπαιθρο του Ν. Κιλκίς έχουν αναπτυχθεί εναλλακτικές μορφές τουρισμού έναντι του μαζικού           του δόγματος Ήλιος και θάλασσα.

·       Ιαματικά

·       Πολιτιστικά

·       Θρησκευτικά

·       Αθλητικά

·       Αεραθλητικά

·       Γαστρονομικά

 

Ο σημαντικότερος παραδοσιακός οικισμός είναι της Καστανερής όπου έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις αποκατάστασης της Κεντρικής οδού και πλατείες.

Ακόμη έγιναν αποκαταστάσεις:

·       Παλαιό

·       Δημοτικό Σχολείο Αξιούπολης για Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

·       Παλαιό Δημοτικό Σχολείο Ευρωπού για Μουσείο

·       Παλαιά Εκκλησία Παναγία Δροσάτου για Μουσείο αντιγράφων Βυζαντινών Εικόνων.

·       Παλαιό Γυμνάσιο Κιλκίς για λαογραφικό Μουσείο

·       Παλαιό Δημοτικό Σχολείο Αγ. Αντωνίου για πολιτιστικό κέντρο

·       Παλαιό δημοτικό σχολείο Ριζανών για πολιτιστικό κέντρο

Ο Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος στην Ποντοκερασιά αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους πόλους έλξης επισκεπτών, τόσο από οικολογικής πλευράς όσο και επιστημονικής. Η παρουσία εξάλλου του ξενοδοχείου και η γειτνίαση με το βιότοπο της Κερκίνης δημιουργεί εξαιρετικές συνθήκες αμφίδρομης κίνησης τουριστών για τους δύο νομούς.

Το αεροδρόμιο της Ν. Καβάλας πληροί στο ακέραιο τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη των αεραθλημάτων κάθε είδους. Υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί και για μεταφορές κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, που ξεπερνούν τις δυνατότητες των δικών μας παρεμβάσεων.

Το Μουσείο αντιγράφων Βυζαντινών εικόνων λειτουργεί σ’ ένα πολύ εξαίρετο χώρο της παλαιάς εκκλησίας Παναγία Δροσάτου, που αναπαλαιώθηκε με όλους τους σχετικούς κανόνες. Αυτό κάθε αυτό το γεγονός είναι σημαντικό όσο  και η πολιτιστική διάσταση των εικόνων.

Το Σπήλαιο Κιλκίς πέραν της επισκεψιμότητάς του ως φυσικός πόρος, ξεχωρίζει για τις συνθήκες υγρασίας, με ιχνοστοιχεία που ευνοούν την θεραπεία του άσθματος. Έχει μοναδικές εγκαταστάσεις στη χώρα και είναι αναγνωρισμένη η σπηλαιοθεραπεία από το Κ.Ε.Σ.Υ.

Το ειδικό συγκριτικό πλεονέκτημα του Ν. Κιλκίς σε επίπεδο αγροτουρισμού είναι η γειτνίαση με το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, οι κάτοικοι του οποίου θα αποτελούν τους χρήστες των μορφών αγροτουρισμού που στο Ν. Κιλκίς είναι πολλές οι  μορφές, Δικτύου Μουσείο, δικτύου επισκέψιμων αρχαιολογικών χώρων, δικτύου οινοποιείων, ιαματικοί χώροι.

Τα μειονεκτήματα του Ν. Κιλκίς στον ανταγωνισμό  σε επίπεδο αγροτουρισμού είναι ότι δεν έχει καταφέρει ακόμη να τοποθετηθεί στον τουριστικό χάρτη της  χώρας κυρίως λόγο έλλειψης ενεργειών τοποθετημένων στην τουριστική αγορά και δημιουργία μιας κοινής εικόνας προς τα έξω, καθώς  επίσης η έλλειψη συντονισμού και οργάνωσης. Χρειάζονται και άλλες υποδομές σε εστίαση, διαμονή και ήπιες μορφές εναλλακτικού τουρισμού.

Βασικός ανταγωνιστής του Ν. Κιλκίς σε επίπεδο ανταγωνισμού είναι οι όμοροι προς τη Θεσσαλονίκη Νομοί. Γι’ αυτό χρειάζεται ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών και υποδομών, αλλά οργανωμένη, στοχευμένη και διαρκή προβολή.

O Ν.  Κιλκίς προβάλλεται αγροτουριστικά με ην ίδια βαρύτητα στον τομέα που είναι ο ιαματικός, το κρασί, ο πολιτισμός.

Το βασικό μήνυμα για το Ν. Κιλκίς είναι ένα τόπος κοντά στη Θεσσαλονίκη, με εύκολη πρόσβαση, όπου μπορεί ο επισκέπτης να ικανοποιήσει τα ενδιαφέροντά του και να τα συνδυάσει με γαστρονομία.

Το βασικό μήνυμα για το Ν. Κιλκίς ένα ότι αποτελεί ένα τόπο που ικανοποιεί πολλά ενδιαφέροντα, χόμπυ, και μπορεί να συνδυαστεί με γαστρονομική προτίμηση, με εύκολη πρόσβαση.

Ο αγροτουρισμός στο Ν. Κιλκίς έχει μικρομερίδιο στην οικονομική ανάπτυξη του Ν. Κιλκίς. Κυριαρχεί η Γεωργο – κτηνοτροφία και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κύρια στον τομέα της μεταποίησης. Οι εξελίξεις στην αγροτική οικονομία καθώς όλο και περισσότερες  κάτοικοι του νομού στο να     την εναλλακτική λύση τον τομέα του τουρισμού ήπιας μορφής, στο επίπεδο κύρια στην οικογενειακή επιχείρηση.

Οι κυριότεροι στόχοι για την αγροτική ανάπτυξη Ν. Κιλκίς. Εστιάζονται στη δυνάμωση των κύριων τίτλων που ε ίναι  οι περιοχές, Πικρολίμνη, Δοϊράνης, στο ορεινό όγκο Πάϊκου και Κρουσίων, το αστικό κέντρο Ν. Κιλκίς, οι αρχαιολογικοί χώροι.

Ο τουρισμός θα αποτελέσει σημαντικό τομέα οικονομικής ανάπτυξης του Ν. Κιλκίς. Θα έχει ολοκληρωθεί πολλές οι     σ’ όλους τους τομείς ώστε να ικανοποιούνται όλο και περισσότεροι για τις υπηρεσίες που θα παρέχουμε.

Η έντονη και μεθοδευμένη προβολή με την τουριστική συνείδηση και συμμετοχή των κατοίκων θα αποτελέσει την κατακλείδα της τουριστικής ανάπτυξης για τον Ν. Κιλκίς. Ούτως ή άλλως η διαφορά της οικονομίας της υπαίθρου είναι δεδομένη.

Ο αγροτουρισμός στο Ν. Κιλκίς επηρεάζεται από την ελλιπή τουριστική ταυτότητα της περιοχής, την περιοριστική τουριστική κίνηση, την έλλειψη συντονισμού και οργάνωσης, ο ανταγωνισμός των γειτονικών νομών.

Ο αγροτουρισμός είναι μια φυσιολογική εξέλιξη της κοινωνίας αφού δεν αρκείται μόνο στο μαγικό θερινό τουρισμό. Το     ήλιος  - θάλασσα είναι πλέον σε      , ο άνθρωπος κινείται Σαββατοκύριακο

 

 

 gnorimia-me-kilkis  kilkis2013