Καλλικράτης και τοπική ανάπτυξη. Αναντικατάστατος ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Οι δήμοι οφείλουν να αξιοποιήσουν το χώρο τους, να δημιουργήσουν ένα υγιές περιβάλλον ανάπτυξης και ανταγωνισμού, να ισχυροποιήσουν δομές που είναι απαραίτητες για οποιοδήποτε επιχειρηματική προσπάθεια και κυρίως να εφαρμόσουν το παραγωγικά ενεργό δυναμικό της στην περιοχής του. Να πάψει η πληθυσμιακή αιμορραγία ειδικά της υπαίθρου και να αντιμετωπιστεί η σύγχρονη γάγγραινα της ανεργίας.

Ειδικότερα οι νέες δημοτικές αρχές καλούνται να συμβάλλουν αποφασιστικά και στην αγροτική ανάπτυξη. «Η έρευνα και η μελέτη κάθε θέματος για την ανάπτυξη της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και αλιείας, καθώς και τη διατήρηση των αγροτικών, κτηνοτροφικών και αλιευτικών πληθυσμών στα εστίες του, αρθρ. 94 παρ. 5,6. Το πρόγραμμα «Καλλικράτης» παρέχει εάν ισχυρό θεσμικό κίνητρο για ην υπέρβαση αρκετών από τις αδυναμίες της αυτοδιοίκησης.

Η ενδυνάμωση της διοικητικής ικανότητας των ΟΤΑ δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη μεταβίβαση σημαντικών αρμοδιοτήτων σε αυτές, ιδίως στους τομείς της κοινωνικής Πρόνοιας, της υγείας, της απασχόλησης, του περιβάλλοντος, των μεταφορών και κυρίως, της τοπικής ανάπτυξης.

Μπορεί δηλαδή ο δήμος να καταστεί ένας τόπος που προσφέρει ποιοτικό περιβάλλον διαβίωσης για τους κατοίκους του, να προσελκύσει νέους κατοίκους και γίνεται πόλος έλξης για επισκέπτες, αναπτύσσονται ολοκληρωμένες δραστηριότητες στον αστικό και αγροτικό χώρο.

Η Τοπική αυτοδιοίκηση με αυξημένες αρμοδιότητες, δεν πρέπει να περιοριστεί στο ρόλο του διαχειριστή αλλά να αναλάβει το ρόλο της αναμόρφωσης της τοπικής κοινωνίας.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση με την παρουσία ενεργών πολιτών και φορέων λειτουργεί σαν συγκολλητική ύλη μεταξύ των πολιτών και τοπικής κοινωνίας, του κράτους και της Ευρώπης κα σαν ομπρέλα προστασίας η οποία δίνει υπόσχεση σε κάθε τι δημιουργικό, αναπτυξιακό εντός και εκτός της τοπικής κοινωνίας.

 

 

 

 gnorimia-me-kilkis  kilkis2013