Η προστασία των ζώων αποτελεί ένδειξη πολιτισμού

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων , 4 Οκτωβρίου, διατυπώνουμε θέσεις και απόψεις για:

 • τα ζώα γενικά
 • ειδικότερα τα αδέσποτα
 • έγκυρη ενημέρωση

Ο πολιτισμός μιας χώρας "κρίνεται με βάση τη συμπεριφορά των κατοίκων της απέναντι στα ζώα'' έλεγε ο Ινδός ηγέτης Ναχάτμα Γκάντι.

Η άποψη αυτή κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος και στη χώρα μας. Χρειάζεται όμως αρκετός χρόνος αλλά και σχετικές πρωτοβουλίες και πολιτικές που εκφράζονται κυρίως μέσα από φιλοζωικές οργανώσεις αλλά και ανάληψη ευθύνης από τον Δήμο όπως ο νόμος προβλέπει.

Η Ελληνική Νομοθεσία είναι αρκετά πλούσια και στοχεύει στην ευζωία των ζώων. Ο ν.1038/1932. ο ν. 2013/1991, ο ν. 3170/2003, η πρόσφατη πρωτοβουλία ΥΠΑΓΑΤ για τη σύνταξη ειδικού ποινικού κώδικα για τη προστασία ζώων, ο ευρωπαϊκός κανονισμός 998/2003 που αφορά στη μετακίνηση - διακίνηση των ζώων είναι συμβατά με την Διεθνή Διακήρυξη των Ζώων που υπογράφει στο Παρίσι το 1978 από τη Διεθνή Ένωση Δικαιωμάτων των Ζώων. Αυτή στα βασικά της άρθρα αναφέρει:

 • Όλα τα ζώα γεννιούνται με δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα της ύπαρξης....
 • Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου....
 • Κάθε ζώο δεν πρέπει να υποβάλλεται σε κακομεταχείριση ή απάνθρωπη συμπεριφορά....
 • Απαγορεύεται η εκμετάλλευση των ζώων για τη διασκέδαση του ανθρώπου...

Υπάρχουν εξάλλου 200 και πλέον φιλοζωικές οργανώσεις σε μορφή σωματείων ή συλλόγων που φροντίζουν από μόνοι τους για τα ζώα κύρια τα αδέσποτα και σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν και επιτυχημένες συνεργασίες με τους Δήμους, όπως ο νόμος προβλέπει.

Είναι αναγκαίο, αυτονόητο, πλέον τη σημερινή εποχή η ύπαρξη καταφυγίων αδέσποτων ζώων, προσωρινή φιλοξενία για στείρωση, η περίθαλψη και για τα ιδιόκτητα ζώα ο εμβολιασμός, η σήμανση ώστε να ελέγχεται η παρουσία τους. Δυστυχώς παρά την έγκριση αναλόγων πιστώσεων δεν κατάφερα η δημοτική αρχή Κιλκίς να βρει εναλλακτικό χώρο εγκατάστασης κυνοκομείου μετά την ακύρωση του χώρου στην περιοχή του Ηρώου.

Επιβάλλεται η άμεση λύση του προβλήματος για την ασφάλεια, την υγιεινή και την αισθητική των πολιτών του Κιλκίς. Η εικόνα στους δρόμους του Κιλκίς με τα αδέσποτα εξακολουθεί να είναι απαράδεκτη αλλά και επικίνδυνη για τους ανθρώπους.

Είναι ανάγκη πλέον να αναλάβει τις ευθύνες του ο Δήμος Κιλκίς ως αποκλειστικά υπεύθυνος φορέας για τα αδέσποτα ζώα.

Προτείνουμε τη διενέργεια ημερίδας σχετικά με τα ζώα σε συνεργασία με το φιλοζωικό σύλλογο Κιλκίς, την κτηνιατρική σχολή του ΑΠΘ και το δήμο Κιλκίς με θέματα όπως:

 • Ζωονόσοι και κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών.
 • Πολιτική και φιλοζωία.
 • Η παρουσία των κατοικίδιων ζώων στη ζωή των παιδιών.
 • Υιοθεσία αδέσποτων ζώων.
 • Ψυχοπαθολογία του συλλέκτη ζώων και αντιμετώπιση τους.

Η διαχείριση της υπόθεσης των ζώων παντού και κυρίως στα αστικά κέντρα είναι ένα σύνθετο πρόβλημα η λύση του οποίου έχει ως βασική προϋπόθεση τη συνεργασία οργανώσεων και αυτοδιοίκησης και πάνω απ'όλα πολιτική βούληση που πηγάζει από αίσθημα ευθύνης. Όσο τα πράγματα μένουν χαλαρά χωρίς σχεδιασμό και πρόγραμμα το πρόβλημα θα γίνεται οξύτερο με το ενδεχόμενο να υπάρχουν δυσάρεστες καταστάσεις για την τοπική κοινωνία.

 gnorimia-me-kilkis  kilkis2013