Η πρότασή μας για την καθαριότητα

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Η καθαριότητα δείχνει βέβαια το επίπεδο της δημόσιας υγείας σε μια πόλη. Διαμορφώνει όμως καθοριστικά την εικόνα της προς τα έξω αλλά και την ποιότητα ζωής. Αποτελεί, επίσης, ένα πολύτιμο εργαλείο για την προστασία του περιβάλλοντος. Αποτελεί για τον συνδυασμό μας πρώτιστη προτεραιότητα ως το κορυφαίο ζήτημα της καθημερινότητας μας.

Έχουμε καταγράψει ήδη αδυναμίας και λήψης της καθαριότητας στον Δήμο Κιλκίς. Έτσι σχεδιάζουμε την σχηματοποίηση ενός αποτελεσματικού συστήματος αποκομιδής σκουπιδιών με προφανή στόχο την μείωση των άσκοπων δρομολογίων των απορριμματοφόρων, η χωρίς προγραμματισμό χρήση των οποίων, απαιτεί επιπλέον χρηματική δέσμευση, δέσμευση μηχανημάτων, ρύπανση του περιβάλλοντος, αλλά και δέσμευση ανθρώπινου δυναμικού. Η χρήση νέων τεχνολογιών και ειδικότερα της τηλεματικής βοηθά σημαντικά στην υλοποίηση των παραπάνω επιδιώξεων και στόχων.

Η τεχνολογία οφείλει να αποτελεί σύμμαχος της δικής μας δημοτικής αρχής σε κάθε τομέα δράσης και πολιτικής που θα εφαρμόσουμε. Εξαίρεση από την παραπάνω διαπίστωση δεν θα μπορούσε να αποτελέσει ο τομέας της καθαριότητας.

Νέας τεχνολογίας μηχανολογικός εξοπλισμός σε

1)   συστήματα συμπίεσης απορριμμάτων,

2)  ειδικές ηλεκτρικές σκούπες καθαριότητας

3)  ηλεκτρικά σάρωθρα οδών,

4)  εποχούμενα πλυντήρια κάδων

5)  κάδοι νέας τεχνολογίας

6)  χωροθέτηση των κάδων ώστε να παύση η θέση τους να αποτελεί σημείο τριβής μεταξύ των πολιτών

Τα παραπάνω δίδουν πρωτόγνωρες δυνατότητες εξοικονομώντας ταυτόχρονα ενέργεια και σπατάλη ανθρώπινου δυναμικού.

Το κόστος απόκτησης των παραπάνω αναφερθέντων μηχανημάτων νέας τεχνολογίας, μπορεί να μειωθεί σημαντικά με την συμμετοχή του δήμου σε Ευρωπαϊκά και Εθνικά προγράμματα χρηματοδότησης.

Η πολιτική καθαριότητας αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητα των κατοίκων όλων των τοπικών κοινωνιών, αλλά συνάμα και βασικό πρόβλημα του οποίου την επίλυση οι δημότες απαιτούν από κάθε δημοτική αρχή.

Πρόκειται για κορυφαίο ζήτημα της καθημερινότητας τόσο με πολιτική όσο και κοινωνική διάσταση. Η σωστή αντιμετώπιση του οφείλει να αποτελεί προτεραιότητα κάθε εκλεγμένης δημοτικής αρχής.

Η σταθερή και οργανωμένη αποκομιδή των απορριμμάτων, η εφαρμογή της ανακύκλωσης, ο περιοδικός εκσυγχρονισμός του μηχανολογικού εξοπλισμού, η εκπαίδευση του προσωπικού, καθώς και η άμεση ανταπόκριση στα αιτήματα των πολιτών, αποτελούν τους πυλώνες πάνω στους οποίους εδράζεται μια πετυχημένη δημοτική πολιτική καθαριότητας.

Η εφαρμογή των δράσεων ανακύκλωσης συνίσταται στον :

α) διαχωρισμό των απορριμμάτων σε οργανικά και μη (χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο, πλαστικό κ.α)

β) στην τοποθέτηση ειδικών κάδων συγκέντρωσης και διαχωρισμού των υλικών,

γ) στον σχεδιασμό και στην εφαρμογή προγραμμάτων ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης των πολιτών σε -θέματα ανακύκλωσης,

δ) στην αξιοποίηση και εκμετάλλευση των συγκεντρωμένων απορριμμάτων.

 gnorimia-me-kilkis  kilkis2013