Ανακύκλωση

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Η δημοτική αρχή Κιλκίς στο θέμα της ανακύκλωσης επαναπαύτηκε σε μια απαράδεκτη σύμβαση και μόνο με την "Ελληνική Εταιρία Ανάκτησης και Ανακύκλωσης" ΕΕΑΑ Α.Ε,

Ο δήμος Κιλκίς εισπράττει μόνο το 10% του κόστους ανά φορτίο. Αποτέλεσμα το 90% του κόστους επιβαρύνει τους δημότες που το πληρώνουν μέσω των ανταποδοτικών τελών. Αλλά ούτε και ουσιώδης μείωση όγκου απορριμμάτων επιτυγχάνεται ώστε να πηγαίνουν αισθητά μικρότερες ποσότητες στο ΧΥΤΑ.

Εξάλλου είναι γνωστό ότι ο στόχος του προγράμματος των μπλε κάδων για την ανακύκλωση με συνευθύνη δήμο Κιλκίς - ΕΕΑΑ Α.Ε. δεν επιτεύχθηκε. Απορίας άξιο γιατί η σύμβαση δεν αναθεωρείται, παρά τα επανειλημμένες επισημάνσεις μας στο δημοτικό συμβούλιο. Δεν κατάλαβε ακόμη η δημοτική αρχή Κιλκίς ότι η ευθύνη για το πολυσήμαντο θέμα της ανακύκλωσης δεν τελειώνει με μία σύμβαση για την αποκομιδή των υλικών των μπλε κάδων και μόνο.

Προτείνουμε με τις υπάρχουσες συνθήκες:

  • Αναθεώρηση της σύμβασης με την ΕΕΑΑ Α.Ε. ώστε να μη ζημιώνεται οικονομικά ο δήμος, ουσιαστικά ο δημότης.
  • Τη συμμετοχή των πολιτών και ιδιαίτερα των μαθητών, μέσα από ένα διαρκές πρόγραμμα που δεν θα τελειώνει με μοίρασμα φυλλαδίων και μόνο.

Το πρόγραμμα μας.

Είμαστε υπέρ των εναλλακτικής ανακύκλωσης μέσω της αυτονόμησης του δήμου και της διαλογής απορριμμάτων στη πηγή.

  1. Τοποθέτηση ειδικών διαμορφωμένων κάδων ανακύκλωσης. Για χαρτί (μπλε), γυαλί (καφέ), πλαστικό (κίτρινο) και αλουμίνιο (πορτοκαλί καπάκι). Η πρόταση μας δεν έχει καμιά σχέση με τους μπλε κάδους που τα απορρίμματα συγκεντρώνονται σύμμεικτα, όπου πολύ μικρό μέρος ανακυκλώνεται.
  2. Κέντρα ανταποδοτικής ανακύκλωσης, όπου οι δημότες θα μπορούν να επιστρέφουν συσκευασίες παίρνοντας μία απόδειξη με το ανάλογο ανταποδοτικό κίνητρο.
  3. Οι μαθητές μας, οι αυριανοί υπεύθυνοι πολίτες, είναι οι πρώτοι που πρέπει να κατανοήσουν και αφομοιώσουν τη χρησιμότητα της ανακύκλωσης . το μήνυμα στα παιδιά είναι ότι η ανακύκλωση είναι έργο και δράση ζωής και όχι έργο βιτρίνας.
  4. Ευαισθητοποίηση και κατάλληλη εκπαίδευση και των όλων εργαζομένων στο δήμο και ειδικότερα όσοι είναι στην αποκομιδή των απορριμμάτων.
  5. Πιλοτικό πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης, που είναι φυσική διαδικασία μετατροπής των οργανικών απορριμμάτων με πλούσια οργανικό μίγμα που λειτουργεί ως εδαφοβελτιωτικό λίπασμα Ανακυκλώνουμε λαχανικά, φρούτα, φύλλα κτλ.
  6. Η ανακύκλωση ηλεκτρικών - ηλεκτρονικών συσκευών και μπαταριών θα συνεχισθεί φυσικά με μεγαλύτερη απόδοση.

 

Επιμένουμε στην πρόταση μας ότι η ενεργοποίηση του γραφείου περιβάλλοντος του δήμου Κιλκίς αποτελεί πλέον αδήριτη ανάγκη με ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα των στερεών αποβλήτων και την ανακύκλωση. Οφείλει η δημοτική αρχή Κιλκίς να στηρίξει το γραφείο και να το καθοδηγεί.

Ο δήμος Κιλκίς είναι μέγας απών στα θέματα περιβάλλοντος, τα καθημερινά και τα ευρύτερα που απασχολούν την ελληνική και παγκόσμια κοινή γνώμη.

 gnorimia-me-kilkis  kilkis2013