Νέοι Δήμοι: Μεταρρύθμιση ούτως ή άλλως, με ή χωρίς «Καλλικράτη»

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Δεν είναι ενθαρρυντική για την επιτυχία του προγράμματος «Καλλικράτης» η θέση των πολλών ότι η πρώτη θητεία θα έχει αποκλειστικά και μόνο με το στήσιμο του νέου δήμου, αυτή η θέση είναι πέρα για πέρα απαράδεκτη, αποτελεί υπεκφυγή, θέτει αρχές ήσσονος προσπάθειας με άλλοθι την ενδεχόμενη αδυναμία της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στην απόδοση των αναγκαίων οικονομικών πόρων.

Δε λέμε πως αυτό δεν είναι ένα ζήτημα, κάθε άλλο, όμως οφείλουμε να αναζητήσουμε εκείνες τις πρωτοβουλίες που θα θέτουν δε κίνηση σοβαρά θέματα της κοινωνίας (π.χ. απασχόληση, οικιστικό χωριών, μέτρα για την οικονομική κρίση, πληροφόρηση αγροτικού χώρου, περιβάλλον κ.α.) που χρειάζονται υψηλούς πόρους, αλλά είναι ύψιστης σημασίας για την βιωσιμότητα του.

Το εγχείρημα του «Καλλικράτη» πρέπει να πετύχει και να πετύχει από την αρχή. Η εκκίνηση θα είναι το Α και το Ω για τη μετέπειτα επιτυχία. Ο νέος δήμος θα επιτύχει μ' αυτούς που μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υψηλές απαιτήσεις. Καμιά απολύτως σχέση οι νέοι δήμοι με τους τωρινούς. Τα πάντα ανατρέπονται. Και πρώτα απ' όλα η νοοτροπία του στατικού με το πολιτικό όφελος να προεξάρχει,

Όσοι δε μπορούν, δεν ξεκίνησαν, δεν έχουν σχέδιο και όραμα, όσοι έχουν δισταγμό ας αφήσουν χώρο σ' αυτούς που μπορούν να προχωρήσουν μπροστά και να κάνουν πράξη την αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση που ουσιαστικά έχει δρομολογηθεί εδώ και χρόνια.

Εμείς καταθέτουμε τη δική μας μεταρρύθμιση για τους τωρινούς δήμους στα πλαίσια του ισχύον νόμου για την αυτοδιοίκηση 3463/2006 όπως

1.     Δημοσιονομική πειθαρχία με βάση το διπλογραφικό σύστημα. Η ακαταστασία στα οικονομικά του δήμου Κιλκίς πρέπει να αποκατασταθεί ανεξάρτητα από τον «Καλλικράτη».

2.     Οικιστικό των χωριών.

3.     Δίκτυο πληροφόρησης για γεωργούς - κτηνοτρόφους.

4.     Παρατηρητήριο απασχόλησης.

5.     Συμμετοχή των πολιτών.

6.     Λειτουργία των επιτροπών του δήμου.

7.     Ελκυστική πόλη και χωριά για κατοίκους επενδυτές.

8.     Λειτουργία τοπικών συμβουλίων.

 gnorimia-me-kilkis  kilkis2013