Η εφαρμογή προγράμματος ανακύκλωσης αλουμινίου στο Δήμο Κιλκίς και οι προοπτικές του.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Η εισήγηση μου θα περιορισθεί σε πρακτικής φύσεως θέματα, χωρίς θεωρητικές θέσεις, και έχει χαρακτήρα κυρίως ενημερωτικό, θεωρώ δεδομένη ευαισθησία σας σχετικά με το πρόβλημα ανακύκλωσης του αλουμινίου.
Η εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικών πόρων, η εξοικονόμηση συναλλάγματος και πρώτων υλών, η αύξηση των Δημοτικών εσόδων, άμεσα ή έμμεσα, η προστασία του περιβάλλοντος είναι οι αποδεκτοί λόγοι εκτέλεσης ενός προγράμματος ανακύκλωσης αλουμινίου.
Η ύπαρξη τώρα, των κάδων ανακύκλωσης συμβάλλει και προκαλεί πρόσθετη      ευαισθητοποίηση      όλο      και περισσοτέρων    μελών    της κοινωνίας   μας.


Μικροί και μεγάλοι        σε      ηλικία      γίνονται        δέκτες      ενός      μηνύματος προστασίας περιβάλλοντος αφού οι κάδοι είναι δημόσια εκτεθειμένοι.
Ο Δήμος Κιλκίς με χρηματοδότηση από το ΥΠ.Ε.ΧΩ.ΔΕ. μόλις 2.000.000 δρχ. κατάφερε να κατασκευάσει 55 κάδους και να θέσει έτσι σε λειτουργία το πρόγραμμα.
Προηγήθηκαν όμως δύο σημαντικές κινήσεις. Η μία ήταν η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς και ο αποφασιστικός και σύγχρονος σχεδιασμός της Δημοτικής αρχής.
Ακολούθησαν δηλαδή, όλα εκείνα τα βήματα που επιβάλλονταν. Δηλαδή, η αξιοποίηση της εμπειρίες άλλων, προσαρμοσμένης φυσικά στις δικές μας ιδιαιτερότητες και   συνθήκες.
Ξεκινήσαμε με την ευαισθητοποίηση του κόσμου μέσω εφημερίδων και ραδιοφώνου με κατάλληλα σποτ. Αυτό πρέπει να γίνεται όσο χρόνο διαρκεί το πρόγραμμα. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που όλες οι εφημερίδες μας συμβάλλουν στην προσπάθεια. Με άρθρα και ζωντανές εκπομπές ο ομιλών, έδωσε πολλές φορές το νόημα, στο πρόγραμμα της ανακύκλωσης-Σημαντική εξ' άλλου είναι και η συμβολή των ομάδων της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Τα σχολεία μας, τα στρατόπεδα αλλά και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις δέχθηκαν το πρόγραμμα με εξαιρετικό ενδιαφέρον. Υπάρχει μηχανισμός παρακολούθησης του προγράμματος με   κάλυψη προσωπικού εκ των ενόντων.
Κατά την εκτίμηση της Ένωσης Αλουμινίου Ελλάδος, που είναι ο μοναδικός φορέας που παρακολουθεί την ανακύκλωση αλουμινίου στην Ελλάδα, χαρακτηρίζει την πορεία εφαρμογής του προγράμματος εξαιρετική, γι' αυτό και χορήγησε δωρεάν κάδους και υλικό.
Εντός της τρεχούσης εβδομάδος φεύγει το πρώτο φορτίο για την Θεσσαλονίκη όπου και παραδίδεται σε σχετικό εργοστάσιο. Πετύχαμε την καλύτερη τιμή των 130 δραχμών κατά κιλό. Τα έσοδα που θα προέλθουν αποτελούν κατά βάση δημοτικά έσοδα. Θα διατεθούν όμως στα σχολεία για την ενθάρρυνση της προσπάθειας της περιβαλλοντικής        προστασίας, ενισχύοντας εκδηλώσεις και   σχετικές εκδόσεις.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα προστασίας του περιβάλλοντος που υλοποιεί ο Δήμος Κιλκίς σε συνεργασία και συνδρομή με το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο (ΕΚΤ) δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανακύκλωση του αλουμινίου. Π' αυτό η τελευταία εβδομάδα 7-11 Δεκεμβρίου θα αφιερωθεί στην ανακύκλωση αλουμινίου χαρακτηριζόμενη σχετικά. Στα πλαίσια αυτής θα μοιραστεί υλικό που θα είναι γενικής τοποθέτησης, αλλά και έντυπο υλικό που έχει σχέση, και θα τυπωθεί στο Κιλκίς με συμμέτοχους τους 15 επιχορηγούμενους αλλά και την συμμετοχή των περιβαλλοντικών ομάδων εκπαίδευσης πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας. Μέσα στην     ίδια εβδομάδα     θα    γίνει     και     μία    ημερίδα, με (συμμετοχή ομιλητών από την Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Έτσι κλείνει το πρόγραμμα του Δήμου Κιλκίς για το 1992. Η μορφή του ήταν πειραματική, όπως εξ' αλλού η διεθνής εμπειρία επιβάλλει. Ακολουθεί η δεύτερη φάση υλοποίησης του και ελπίζουμε πως και αυτή θα είναι   επιτυχημένη.

 

Ημερομηνία δημοσίευσης: 18/11/1992

 gnorimia-me-kilkis  kilkis2013