5η Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος - Η δική μας τοπική ευθύνη

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες της ολοένα και αυξανόμενης μόλυνσης του περιβάλλοντος. Ως ιδανικοί αυτόχειρες κάθε στιγμή της ζωής μας σφίγγουμε οι ίδιοι τη θηλιά στο λαιμό μας καταστρέφοντας μέρα με τη μέρα τη φύση. Καταλαβαίνουμε όλοι μας ότι ένα από τα πλέον σημαντικά προβλήματα της εποχής μας είναι η μόλυνση της φύσης και οι τρόποι με τους οποίους καλούμαστε να αποτρέψουμε την δραματική κατάσταση που έχει περιέλθει το περιβάλλον.


Η μόλυνση όλων των υδάτων - ποταμών, λιμνών, θαλασσών - η ανεξέλεγκτη ρίψη κάθε λογής απορριμμάτων, η ρύπανση της ατμόσφαιρας από τα εργοστάσια που προέρχεται από τη μη χρήση ειδικών φίλτρων, το κάψιμο των δασών κατά τους θερινούς μήνες αλλά και η άναρχη δόμηση που ισοπεδώνει κάθε ίχνος πρασίνου είναι μερικοί μόνο παράγοντες, από ένα πλήθος ανθρωπίνων παρεμβάσεων, που ουσιαστικός αντιστρατεύονται την ύπαρξη μας. Δεν θα πρέπει όμως να σταθούμε μόνο σε ωραία μηνύματα και ανακοινώσεις λόγω της ημέρας και αύριο να συνεχίσουμε απρόσκοπτα να ζούμε την καθημερινότητα μας με τη ρουτίνα της δουλειάς και τις υλικές απολαύσεις. Όλοι εμείς που ασχολούμαστε με τα κοινά θα πρέπει να σταθούμε πρωτοπόροι σε έναν διαρκή αγώνα για να μεταλαμπαδεΰσουμε στις νεότερες γενιές την κατάλληλη νοοτροπία που θα φέρει μια ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Ένα μέλλον που θα στηρίζεται πέρα και πάνω απ' όλα στο καθαρό περιβάλλον αλλά και τη συνεχή εγρήγορση όλων μας για να αποτρέψουμε τον εφιάλτη της ολικής καταστροφής του.
Προστατεύοντας λοιπόν το περιβάλλον προστατεύουμε στην ουσία το ίδιο μας το σπίτι. Αυτό είναι το βασικό μήνυμα που πρέπει εν ολίγης να συνειδητοποιήσουμε όλοι έτσι ώστε να περισώσουμε ότι μπορούμε τούτη την ύστατη στιγμή.
 
Γιατί η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η φύση δεν έχει γυρισμό. Είναι επιτακτική η ανάγκη να ενσκήψουν όλοι - φορείς, πολιτεία και κοινωνία - με σοβαρότητα και υπευθυνότητα σε έναν αγώνα για την διάσωση, του ίδιου του σπιτιού μας δηλαδή του περιβάλλοντος.
Το περιβάλλον είναι υπόθεση όλων μας. Είμαστε υποχρεωμένοι με σειρά τοπικών πρωτοβουλιών με αποφασιστικές παρεμβάσεις να συμβάλλουμε στην αλλαγή των όρων προστασίας του περιβάλλοντος της περιοχής μας και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των Κιλκισιωτών. Αποτελεί δική μας τοπική ευθύνη, για παράδειγμα η μείωση στο 50% του όγκου των απορριμμάτων καθιερώνοντας την ανακύκληση υλικών ως κορυφαία καθημερινή πράξη για το περιβάλλον.
Στο θέμα αυτό όμως και σε μια άλλη σειρά μέτρων προστασίας περιβάλλοντος ευθύνης της Αυτοδιοίκησης θα επανέλθουμε σύντομα ως συνδυασμός "ΟΡΑΜΑ και ΔΡΑΣΗ" με πλήρες πρόγραμμα.

 gnorimia-me-kilkis  kilkis2013