Κιλκίς 2013: Ορόσημο αυτογνωσίας & εξωστρέφειας. Το όραμα μας για το μέλλον

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)

dimos kilkis2«Όταν οι νεκροί γείρουν στο πλάι και κοιμηθούν ήσυχα, τότε θα είναι Δικαιοσύνη»
Γ. Ρίτσος
Όλο το σκεπτικό μας εκεί στοχεύει. Οι θυσίες τους δεν πήγαν χαμένες. Να είναι ήσυχοι. Αυτό δικαιώνει και εμάς.
Προγραμματίζουμε μια σειρά από έργα και ενέργειες με οικονομικά μεγέθη απόλυτα προσεγγίσιμα στα πλαίσια μάλιστα του νέου Δήμου. Αφορούν και ωφελούν την πόλη του Κιλκίς αλλά έμμεσα όλη την περιοχή και τον Δήμο. Η πρωτεύουσα πρέπει να έχει κύρος για να είναι δυνατή η αποκατάσταση ισορροπίας αστικού κέντρου - υπαίθρου με τις υποδομές και λειτουργίες που δικαιούνται.


Α) ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ
Τα «100 χρόνια Κιλκίς» έχουν διττό χαρακτήρα: να δείξουμε από τη μία το τι πετύχαμε και που αποτύχαμε , την αυτογνωσία δηλαδή, και από την άλλη ότι είμαστε αποφασισμένοι αφού κεφαλαιοποιήσαμε τα επιτεύγματα, να βρούμε ποια είναι η προοπτική της πόλης και της περιοχής μας στο νέο αιώνα που ακολουθεί. Να φτιάξουμε μία πόλη που θα δουλεύει και θα κοιτάει μπροστά. Μια πόλη που θα είναι ελκυστική στους νέους μας, αλλά και άλλους συνέλληνες να επιλέγουν το Κιλκίς ως τόπο κατοικίας και εργασίας.
Β) ΥΠΟΔΟΜΕΣ
1)    Επετειακό έμβλημα. Κατά τη διάρκεια του 2011 θα γίνει διαγωνισμός για το τι μπορεί να συμβολίσει τα 100 χρόνια Κιλκίς 1913-2013. το 2012 θα υλοποιηθεί η κατασκευή. Το έμβλημα που θα προκριθεί, θα απεικονίζει σε μικρογραφία όλα τα επετειακά προϊόντα, έγγραφα, καρφίτσες κτλ.
2)    Ενοποίηση λόφων γύρω από το Ηρώων. Από πεδίο μάχης ως ιερός χώρος θα τυγχάνει του διαρκούς σεβασμού, αλλά ια αποτελεί και πεδίο ειρηνικών αγώνων.
3)    Ποδηλατοδρόμοι. Θα γίνουν γύρω από τους λόφους αλλά και σε συνδυασμό μεταξύ τους. Κατασκευή 2011-2012.
4)    Πολυμουσείο. Κατασκευή στο κέντρο της πόλης και σε ιδιόκτητο οικόπεδο του δήμου, πολυώροφου κτηρίου που θα αποτελέσει την κιβωτό του πολιτισμού του Κιλκίς, με συνιστώσες αυτών του πληθυσμιακών ομάδων των Ελλήνων της διασποράς από τις βόρειες και ανατολικές πανάρχαιες κοιτίδες (Πόντος, Θράκη, Στενήμαχο, Στρώμιτσα) αλλά και των ντόπιων Σαρακατσάνων, Βλάχων.
5)    Ανάδειξη των "ιστορικών" νερών. Θυμόμαστε πολλοί από εμάς τα νερά τα οποία κυλούσαν στη πόλη. Αυτά λοιπόν με συμβολικές κατασκευές οφείλουμε να αναδείξουμε διαμορφώνοντας χώρους με επαναφορά του νερού ως μνήμη του υδάτινου στοιχείου που προϋπήρχε στο Κιλκίς . θέτουμε το νερό με σκοπό τη μνημόμευσή του ως στοιχείο πλέον του αρχιτεκτονικού αστικού τοπίου. 2011-2012.
6)    Ερασιτεχνικός αθλητισμός. Κατασκευή δημοτικών γηπέδων ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ, ανοιχτό κολυμβητήριο. Είναι αναγκαίες υποδομές για τη νεολαία αλλά και για τις εκδηλώσεις των 100 χρόνων.

Γ) ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ
Καταγραφή ανθρώπων και γεγονότων που επηρέασαν την πόλη, την περιοχή αλλά απανταχού όπου βρέθηκαν Κιλκισιώτες. Στόχος η δημιουργία δικτύου Κιλκισιωτών με στόχο την εξέλιξη ως LΟΒΒΥ. Τα σύγχρονα μέσα το επιτρέπουν σήμερα όσο-ποτέ.
Α) ΚΑΛΕΣΜΑ
Πρόσκληση προς τους απογόνους που συμμετείχαν στη μάχη του Κιλκίς. Αποτελεί χρέος αλλά συγχρόνως δίνεται και η δυνατότητα να γνωρίσουν το σύγχρονο Κιλκίς. Κάλεσμα στις Βαλκανικές χώρες για αγώνες τόσο ατομικών αθλημάτων (κλασικός αθλητισμός) όσο και ομαδικών (ποδόσφαιρο, μπάσκετ).
Ε) ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

  • Καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με Βαλκάνιους δημιουργούς
  • Εκθέσεις από το ιστορικό αρχείο κτλ.
  • Κιλκισιώτικος   πολιτισμός:   συμμετοχή   όλων   μουσικών   και  χορευτικών σχημάτων.
  • Θέσπιση φεστιβάλ μουσικής, μια που το Κιλκίς έχει ουκ ολίγα σχήματα για να αναδείξει. Χώρος υπάρχει με την ανάλογη διαμόρφωση. Όλα αυτά σημαίνουν προβολή της πόλης αλλά το σημαντικότερο «συννάλαγμα» στο Κιλκίς σε μια εποχή δύσκολη.
  • Διαλέξεις από ιστορικούς, διεθνολόγους.

ΣΤ)ΠΡΟΒΟΛΗ
Προβολή των εορτασμών σε TV, Ραδιόφωνο, ηλεκτρονικές εφημερίδες, περιοδικά πανελλήνιας εμβέλειας κ.α. ώστε να δημιουργηθεί από νωρίς κλίμα επισκεψιμότητας στο Κιλκίς από Έλληνες τουρίστες και όχι μόνο.
Ε) ΕΡΕΥΝΑ
Τα αρχείο του Δήμου Κιλκίς, αλλά και της ευρύτερης περιοχής θα αποτελέσουν σημαντική πηγή άντλησης στοιχείων που θα αξιοποιούνται στην υλοποίηση του προγράμματος μας.
Επισημαίνεται ότι όλες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται όλο το 2013 και ορισμένες από αυτές θα έχουν περιοδικότητα.
Παντού θα δεσπόζει το έμβλημα της επετείου και ότι γίνεται στην πόλη θα είναι υπό την αιγίδα της οργανωτικής επιτροπής του «100 χρόνια Κιλκίς»
Εκτός των άλλων ο εορτασμός είναι μία αφορμή για μα βγει το Κιλκίς από το τέλμα όπου βρίσκεται πάρα πολλά χρόνια τώρα,

 gnorimia-me-kilkis  kilkis2013