Η καινοτόμα παρέμβαση LEADER στην περιοχή του Κιλκίς

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Το πέρασμα από την πιλοτική εφαρμογή της LEADER στην LEADER ΙΙ και στη LEADER + που είναι πλέον πιλοτικής φύσεως ήταν  μια σημαντική  διαδικασία ζύμωσης της νέας προσέγγισης της τοπικής ανάπτυξης.
Η LEADER άντεξε στο χρόνο, εμπεδώθηκε και ως μεθοδολογία επιβάλλεται πλέον στην ύπαιθρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την Δ' Προγραμματική περίοδο.
Ήταν μια σημαντική εμπειρία που την έζησαν οι μαχητές της τοπικής ανάπτυξης. Από ολοκληρωμένη και συμμετοχική προσέγγιση σε εδαφικό επίπεδο της LEADER Ι στη  LEADER ΙΙ με τον καινοτόμο χαρακτήρα, τη διακρατική συνεργασία, στη LEADER+ με ολοκληρωμένη πιλοτικής φύσεως στρατηγική τοπικής αγροτικής ανάπτυξης και συνεργασίας μεταξύ αγροτικών ζωνών είτε εντός, είτε μεταξύ κρατών μελών δικτύωση αγροτικών περιοχών.


Η Αναπτυξιακή Κιλκίς τήρησε και τηρεί όλες τις βασικές αρχές και των τριών προγραμμάτων. Αυτό αποτελεί μια καινοτομία τόσο στη μέθοδο όσο και στο τεχνικά περιεχόμενο του προγράμματος.
Δημιουργήσαμε τοπική δομή ανάπτυξης αντιπροσωπευτικότατη.  Συμμετέχουν όλοι οι φορείς του Ν. Κιλκίς, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κιλκίς, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, Εργατικό  Κέντρο,  Ένωση  Αγροτικών  Συνεταιρισμών,   Πολιτιστικοί  Σύλλογοι  και ιδιώτες.
Η συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης είναι κάτω από 50%, κάτι που δεκατρία χρόνια μετά φάνηκε ιδιαίτερα σημαντικό, αφού ικανοποιεί πλήρως τις προϋποθέσεις υλοποίησης της LEADER +.
Τηρήσαμε τον καινοτόμο χαρακτήρα σ" όλες τις επενδύσεις, δημόσιες και ιδιωτικές όπου  η  επίδειξη  και  η   μεταφορά  τεχνογνωσίας  με πολλαπλασιαστικά  οφέλη αποτελούν κύρια χαρακτηριστικά.
Στο LEADER Ι & ΙΙ θέσαμε όλες τις δράσεις κάτω από ένα δεκαετές σχέδιο ανάπτυξης ειδικά στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Στο φιλόδοξο πρόγραμμα προβλέπονται θεματικές παρεμβάσεις με την αξιοποίηση όλων των φυσικών πόρων, ανθρώπ  υν πολιτιστικών.   Θεωρούμε  ότι   αυτό  το  έχουμε  επιτύχει   και  προσπαθούμε    τα περαιτέρω αξιοποίηση για προβολή και οικονομική ανάπτυξη.
1.   Ιαματικός    Τουρισμός:    Δύο    επενδύσεις    στη    Σπηλαιοθεραπεια    και Πηλοθεραπεία.    Και    τα    δύο    έχουν    εγκριθεί    από    το    Κ.Ε.Σ.Υ.    Το πηλοθεραπευτήριο λειτουργεί 12 μήνες και έχει κόσμο από όλη την Ελλαδα ευρύ φάσμα ασθενειών και όχι μόνο. Πολλοί έρχονται για βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης και για ευεξία. Η Σπηλαιοθεραπεία λειτουργεί εποχιακά για ίαση κύρια του παιδικού άσθματος λόγω των συνθηκών που επικρατούν στο σπήλαιο.
2.    Μουσειακός Τουρισμός. Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αξιούπολης. Στο αναπαλαιωμένο Δημοτικό Σχολείο της Αξιούπολης λειτουργούν τμήματα Γεωλογίας, Παλαιοντολογίας, Ορυκτολογίας, Πετρολογίας, Βοτανικής και Πανίδας.
Μουσείο Βυζαντινών εικόνων (αντιγράφων) στη αναπαλαιωμένη εκκλησία στο Δροσάτο.
Μουσείο Λίμνης Δοϊράνης - Μουσείο Λαογραφικό Κιλκίς.    

3.Πολιτισμός - Περιβάλλον
Όλες οι αποκαταστάσεις κτιρίων έχουν και κάποια λειτουργία όπως:

 • Αποκατάσταση νεοκλασσικρυ  κτιρίου στο Κιλκίς από την ΑΝ.ΚΙ Α.Ε. για χρήση γραφείου της. ο   
 • Αποκατάσταση κεντρικού δρόμου και πλατειών στο παραδοσιακό οικισμό της Καστανερής. Το χωριό είναι πλέον επισκέψιμο.  
 • Επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος του Παλατιανού
 • Καθαρισμός εικόνων και αποκατάσταση των εξωτερικών της Ιεράς Μονής της Παναγίας στη Γουμένισσα και του Αγίου Γεωργίου στο
 • Κιλκίς.
 • Εργαστήριο ανάλυσης εδαφών της Ε.Α.Σ. Κιλκίς
 • Απολυμαντήρας ατμού στο Πολύκαοτρο

4.    Αξιοποίηση ταχτικής παραγωγής και φυσικών πόρων:

 • Παραγωγή ριγανέλαιου ως πρώτη ύλη για κτηνιατρικά φάρμακα
 • Αλεση σκληρού σίτου
 • Σκευάσματα πηλού
 • Σπορόκεντρο της Ε.Α.Σ Αξιούπολης 
 • Παραγωγή παραδοσιακών τροφών στη Βάθη, «Ραγιάν»  
 • Τυροκομείο στην Επτάλοφο
 • Αγρόκτημα Παραδοσιακής Βιολογικής Καλλιέργειας «Οινότοπος» στην Επτάλοφο

5.    Εναλλακτικές μορφές τουρισμού

 • Ναυταθλήματα στον Αξιό τουρισμό
 • Αεραθλήματα στο Αεροδρόμιο Ν. Καβάλας
 • Κολυμβητήριο Ευρωπού

6.    Συνεδριακός τουρισμός
Το συνεδριακό Κιλκίς είναι υψηλών προδιαγραφών όπως προβλέπονται από διεθνείς προδιαγραφές, θυρωρείο, φουαγιέ, και χώρο προσυνεδριάσεων, αίθουσα με καμπίνες μεταφραστών, προδιαγραφές ήχου, σύγχρονες σκηνές, πρόσβαση - ασανσέρ για άτομα με δυσκολία μετακίνησης.
Στόχος μας η ανάδειξη του συνεδριακού τουρισμού με προστιθέμενη αξία την αναψυχή ή τα ενδιαφέροντα - χόμπι των συνέδρων, όπως δείχνει ο πίνακας.
Πραγματοποιήθηκαν πολλά συνέδρια Πανελλαδικού, Βαλκανικού και Ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, πολλές ημερίδες αλλά και ποιοτικές, θεατρικές παραστάσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως πρέπει να συμβαίνει σε Περιφερειακά Συνεδριακά Κέντρα.
Με το πρόγραμμα των εργασιών του συνεδρίου θα αποστελεται λίστα με στοιχεία όλων των επισκέψιμων τόπων που θα ικανοποιούνται π.χ. πόσο ενδιαφέρονται για αεραθλητισμό, ναυταθλήματα, περιπέτεια, πολιτισμό, ιαματικό τουρισμό, μουσειακό, συνεδριακό το δηλώνει και υπάρχει ανάλογη οργάνωση και για τους συνοδούς των συνέδρων. Αυτοί θα βγουν στην αγορά για ψώνια, θα ικανοποιούν χόμπι τους και την αναψυχή τους.
Είμαστε βέβαιοι πλέον ότι ο δεκαετής μας σχεδιασμός σε μια περιοχή που είναι εκτός τουριστικού χάρτη τα πράγματα αλλάζουν. Η LEADER έδωσε το έναυσμα η φιλοσοφία αλλά και τη μεθοδολογία μας έκανε να σκεπτόμαστε προγραμματισμένα με διαφάνεια, προοπτική και πάνω από όλα έσπρωξε την ποιότητα και το αποτέλεσμα του σχεδιασμού μας.

 gnorimia-me-kilkis  kilkis2013